På våren välkomnar jag både de vänner som har stannat kvar och gömt sig för kylan och de som tog sig söderut under vintern men som år efter år kommer tillbaka. Deras outtröttliga instinkter hjälper oss med hoppet.

Man behöver inte åka till Hornborgasjön för att se tranor. Vi har varje år ett häckande par 1 km från där vi bor. Innan häckningen ser man dem båda äta på åkrarna runt omkring häckningsplatsen. Tranparet lever tillsammans hela livet.

På Island finns mängder av fåglar och jag vill verkligen åka tillbaka och ägna just fåglarna på ön ett särskilt besök. Här lunnefågel som häckar på några platser på ön.

En plats jag gärna ägnar några dagar på försommaren åt är Stora Karlsö. En ö full av sillgrisslor och tordmular. De häckar i varenda liten skreva på de lodräta klipporna ner mot Östersjön. 
Norr om Island finns sommartid gott om knölval och om man har tur kommer man dem riktigt nära.

Djur är fantastiska. De kan tämjas av oss människor och bli oss lojala in i döden. Hästar är fascinerande med sina graciösa kroppar och sina kloka ögon. Om vi är varsamma med dem kan vi få dem som vänner för livet.


Om man inte har möjlighet att åka på safari eller sitta i gömsle i veckor i skogen kan man titta på några av våra vackra vilddjur på Nordens ark. Dessa djur är födda i djurparker och vet ingenting annat. På Nordens ark ser de ut att ha det bra trots sin fångenskap. Nordens ark bidrar till det viktiga arbetet att förhindra utrotning av arter som snöleopard, persisk leopard, amurleopard, amurtiger mm mm.

Att ha katt är verkligen en gåva. De ser till att vi ständigt blir påminda om deras vilda väsen genom att de följer sina jaktinstinkter, trots att det finns mat i matskålen. De visar oss att de har en egen vilja och låter oss inte utnyttja dem men de överöser oss med kärlek och smek -när det är läge för sådant.